Kwas hialuronowy jest substancją, która naturalnie występuje w organizmie człowieka.
W najwyższym stężeniu występuje w skórze, i mazi stawowej, ale także w ciele szklistym oka, płynach ustrojowych, tkance łącznej i ścianach naczyń krwionośnych.

Podstawową funkcją kwasu hialuronowego jest wiązanie wody. Codziennie część kwasu hialuronowego, obecnego w naturalny sposób w organizmie ulega rozpadowi, a jego miejsce zajmują nowe cząsteczki kwasu. Jednak wraz z wiekiem jego ilość się zmniejsza, przez co dochodzi do degeneracji tkanek w których się znajduje. Dlatego coraz częściej uzupełnia się niedobory kwasu hialuronowego dostarczając go z zewnątrz w formie zastrzyków, tabletek czy kremów.

Jak się produkuje kwas hialuronowy?

Dawniej źródłem kwasu hialuronowego były tkanki zwierzęce, jednak jak wynika z badań, otrzymany w ten sposób kwas hialuronowy dawał niekiedy reakcje alergiczne. Dlatego obecnie głównym źródłem hialuronianu są szczepy bakterii z rodzaju Streptococcus equi. Otrzymuje się go wykorzystując zjawisko fermentacji mikrobiologicznej.